Žitný chléb pečený v římském hrnci
Suroviny:
4 hrnky žitné mouky
2 lžíce žitného kvásku (nebo jeden sáček sušeného droždí)
1-2 lžičky soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce semínek dle chuti (dýňových, slunečnicových..)
2-3 hrnky vlažné vody
Všechny suroviny smícháme ve větší míse.
Římský hrnec vyložíme pečícím papírem a těsto do něho přendáme. Přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě 12-18 hodin kynout (těsto může vykynout jen mírně, přesto se lehce zvedne)
Troubu rozehřejeme na 225 stupňů a do druhé poloviny hrnce nalijeme vodu. Když je trouba rozehřátá, vylijeme vodu z víka hrnce a přiklopíme s ním polovinu s vykynutým chlebem. Pečeme cca 1 hodinu. Poté odklopíme poklici a už jen cca 10 min dopečeme horní kůrku. Chléb necháme vychladnout na mřížkované podložce.